Cobots

Collaboratieve Robots

Bij AWL zijn we van mening dat de cobottechnologie een gamechanger is voor het komende decennium. Zowel in de metaalverwerkingsindustrie, auto-industrie als in dienstverlening en de medische sector. Een cobot kan goed samenwerken met een menselijke collega, waarbij het veiligheidsaspect één van de grootse voordelen is ten opzichte van een industriële robot. Daarnaast is een cobot eenvoudig te programmeren.

Collaboratieve automatisering stelt mensen en robots in staat om hun eigen unieke en sterke punten bij te dragen; mensen bieden proceskennis, inzicht en flexibiliteit, terwijl robots onuitputtelijk uithoudingsvermogen leveren voor repetitieve taken. Deze mix maakt automatisering met cobots interessant voor de maakindustrie van kleine partijen met een grote variatie.

“De samenwerking tussen mensen en robots wordt steeds belangrijker, omdat in veel bedrijfstakken het zwaartepunt van de productie is verplaatst van grote partijen met weinig variatie naar lage volumes met veel variatie. Meer variatie betekent meer menselijk ingrijpen.”

Lascobot

Eenvoudig programmeren

Voor kleine reeksen repetitieve lastaken kunnen bedrijven door van een cobot gebruik te maken enerzijds profiteren van de precisie van robots en de repetitiviteit ervan en anderzijds van het bediengemak van de cobot. Met andere woorden: de lasser moet zelf in staat worden gesteld om de robot te programmeren voor een nieuwe taak, zonder tussenkomst van een robotprogrammeur. Met het cobotlasstation, waar AWL op zijn lasafdeling ook zelf gebruik van maakt, wordt dit mogelijk. De kwaliteit van het product is alleen afhankelijk van de senioriteit van de lasser die het product aan de cobot leert, daarna worden alle producten consistent met dezelfde kwaliteit gemaakt.
Met de nieuw ontwikkelde cobotlascel heeft AWL iets unieks in de markt. Het combineert de ervaring van AWL als machinebouwer met de gebruiksvriendelijkheid en low-cost oplossing met een cobot. We verbazen u graag met de ROI van deze oplossing.

Lassen met een cobot

Pick & place

Repetitieve taken

Machineoperators werken op verschillende werkplekken waar zij producten in een machine laden en ontladen of order picken van een lopende band. Door een cobot te combineren met Vision-technologie kan deze repetitieve taak van de operator worden overgenomen. Het voordeel is dat de cobot flexibel met verschillende machines kan werken en maar weinig vloerruimte inneemt. Ook geeft deze pick en place-oplossing met een cobot u een betrouwbaarder kwantitatief resultaat.

Autonoom moerlasstation

Samenwerkingsprocessen

Met betrekking tot de lasstation van AWL kan het interessant zijn om aan de kant van de operator een cobot toe te voegen, als een collega die ondersteunt bij het voorbereiden van producten voor het primaire lasproces. Moerlassen is bijvoorbeeld vaak handwerk dat door een operator bovenop het andere werk moet worden uitgevoerd. Door deze taak door een cobot over te laten nemen, staat er minder druk op de cyclustijden van het AWL-lasstation en wordt de kwaliteit van het moerlassen verbeterd omdat deze niet afhangt van de vraag of de operator een vaste hand heeft.

Wat kan AWL voor u doen?

Samen met u kunnen wij de fysieke concepten construeren voor de integratie van cobots in uw fabriek. Een van de concepten die wij bouwen is het automatiseren van verschillende taken in uw “onderdelenrek”, zoals het labelen, graveren of moerlassen. Een ander fysiek concept dat wij kunnen construeren is het creëren van een optimale werkomgeving voor uw handmatige lasser door het gebruik van een co-lasser. Of wilt u direct aan de slag met de cobotlascel? AWL brengt de oplossing, van concept tot uiteindelijke levering, naar uw fabriek als een sleutelklaar project.

Ja, ik wil meer informatie over cobots!