Qube

Cobotlascel

De gulden middenweg tussen kleine en grote series productie.

Qube

Binnen de automatiseringsindustrie kenden we tot nu toe eigenlijk twee manieren van lassen met robots: de high-end robotlascellen en het laagdrempelige handlassen. Een robotlascel is zeer geschikt voor het produceren van grote aantallen. De investering hiervoor is echter hoog en het wisselen tussen kleine batches gaat niet makkelijk. Een handlasser biedt een goede oplossing voor kleine series en vergt dan ook om een kleinere investering.

Maar wat als je als producent hier precies tussen valt? Wat als je series maakt van honderd tot duizend stuks en deze series ook nog eens vaak variëren in producttype? AWL biedt dé oplossing: Qube – the cobot (collaboratieve robot) lascel

Whitepaper ‘Hoe geautomatiseerd lassen evolueerde in simpel programmeerbare lascellen’

Qube

Deze cel lijkt op een gewone robotlascel: een robot met een lastoorts omsloten door vier wanden; een draaitafel met twee werkzijden; en een afzuiger voor lasrook. Er zijn echter twee belangrijke verschillen: de integratie van een handmatige draaitafel en de cobot die het laswerk doet. Met deze cobotlascel kun je verschillende soorten metaal, zoals staal en aluminium, lassen met MIG / MAG. Door de afmeting van de draaitafel kunnen diverse onderdelen van verschillende afmetingen op elkaar worden aangesloten. Er zijn drie belangrijke voordelen met Qube: flexibiliteit, efficiëntie en veiligheid.

Flexibiliteit

Door de snelle (tot wel 45% sneller dan een traditionele robot) en eenvoudige programmering van de cobot is er geen gespecialiseerde programmeur nodig. In plaats daarvan kan een gecertificeerde handlasser de cobot programmeren. Een productiemedewerker kan dan veilig de productie voortzetten en de lasdeskundige kan door naar het volgende product. Met de toenemende schaarste aan gekwalificeerd laspersoneel is dit een belangrijk voordeel, zeker voor kleinere productiebedrijven. De cobotlascel is ideaal voor het lassen van verschillende, snel wisselende productseries met dezelfde cel.

Qube is flexibel inzetbaar. Omdat het een kleine footprint heeft, neemt het weinig ruimte in op de werkvloer. Door het gewicht is hij gemakkelijk te vervoeren: de cel kan worden opgetild met een heftruck of een bovenloopkraan voor flexibel gebruik op de werkplek.

 

Efficiëntie

Door de draaitafel kan de lasser gelijktijdig met de cobot werken, wat kan leiden tot cyclustijden die tot wel 50% korter zijn. De cobot last met een herhalingsnauwkeurigheid van een tiende van een millimeter, waardoor een consistente productkwaliteit wordt gegarandeerd – consistenter dan handmatig lassen. De kans op afgekeurde onderdelen is daardoor kleiner.

Veiligheid

Alles heeft een vaste plek in de cel, waardoor de cobot vrij rond kan bewegen tijdens het programmeren. De lasexpert kan samen met de cobot de nieuwe las in de cel leren en beoordelen, zonder dat de lasser in gevaar komt. Na het programmeren kan elke andere medewerker het lasproces voortzetten en hoeft hij alleen de aanvoer van de te lassen producten te regelen. Werken met de cobotlascel is veilig door de afscherming en veiligheidsvoorzieningen. Het heeft CE-goedkeuring voor elk product dat wordt onderwezen.

 

Onze webinar over Qube gemist?

Geen zorgen, we hebben de replay bewaard!

Stephan Pruiksma (Innovatiemanager Omron Benelux) en Tom Vrugteveen (Development Engineer bij AWL) leggen uit waarom Qube de gulden middenweg is tussen kleine en grote serieproductie.

AWL staat 24/7 voor u klaar

Ons serviceteam bestaat uit ervaren en goed opgeleid personeel met een brede kennis van onze machines. Overal op de wereld hebben wij servicemonteurs in dienst en wij streven ernaar om, waar mogelijk, op uw productielocaties in de lokaal gesproken taal service te verlenen. Met ons complete serviceprogramma werken wij met u samen ten behoeve van wereldwijde effectiviteit en efficiency: “Ensuring global productivity.”

Samenwerking OMRON

Als onafhankelijke systeemintegrator integreert AWL verschillende merken robots in machines, net als Qube. Toch zien we veel potentie in de OMRON-cobot. Door de grafische weergave van de cobot is hij bijna voor iedereen eenvoudige te programmeren. OMRON en AWL hebben hun krachten gebundeld en ervoor gekozen om een wereldwijd partnerschap aan te gaan om de eerste en enige echt volwassen oplossing in cobotlassen te ontwikkelen en te distribueren: Qube.

Yes, I would like more information about Qube!