Interview met de CEO's

De drive achter het productieconcept voor de elektrische schakelkast- en stroomdistributie-industrie.

Leestijd: 5 minuten

Met een ijzersterke waardepropositie voor de schakel- en verdeelkastenindustrie kiezen de Nederlandse bedrijven AWL en WEMO voor een proactieve samenwerking om de productiviteit en de flexibiliteit in het productieproces, van coil naar cabinet, verder te automatiseren voor onze klanten.

‘We zien nog veel handarbeid en batchproductie in de schakel- en verdeelkastenindustrie’, geven de CEO’s van beide bedrijven aan. ‘De productiviteit kan dus nog vele malen beter’.

Wij spraken met beide heren, Brand van ‘t Hof, CEO van AWL en Jeff Hagelen, CEO van WEMO, over de samenwerking, het concept en de toegevoegde waarde voor onze klanten. Lees er meer over in dit interview.

De samenwerking

WEMO en AWL kennen elkaar al ruim 30 jaar en hebben in die jaren samengewerkt aan diverse projecten. Beide bedrijven staan bekend om hun betrouwbaarheid, wereldwijde service en ingenieuze oplossingen. Het kwaliteitsniveau ligt hoog als we het hebben over de machine zelf maar ook over de output dat uit de machine komt.

We zijn allebei machinebouwers. We kennen elkaars machinetechnologie, en kennen beide de maakbaarheid van het product van onze klant en de toleranties van de enkele delen. We spreken dezelfde (technische) taal als het gaat om producten uit de plaat knippen, omvormen en verbinden’, aldus Brand.

‘Als afzonderlijke bedrijven maken we veel impact voor onze klanten. Samen is de impact alleen maar groter. We hebben veel te bieden richting elkaar, maar vooral naar de klant is de gezamenlijke waarde enorm in het verder automatiseren van het productieproces’, aldus Jeff.

WEMO en AWL brengen veel ervaring en complementaire kennis en technieken aan tafel. Als je alles bij elkaar optelt, is dat indrukwekkend. De klant zit op deze manier met de juiste leveranciers aan tafel om de volgende stap te zetten in het automatiseren van het productieproces, van coil tot eindproduct, in dit geval schakel- en verdeelkasten.

‘Om iets te bereiken kun je alleen niet zoveel, je hebt anderen nodig. Je bereikt alleen wat door te gaan samenwerken. Met deze samenwerking hebben wij een ijzersterke oplossing in de breedste zin van het woord voor onze klanten’, sluit Brand af.

Met deze basis gaan AWL en WEMO proactief samenwerken en ervoor zorgen dat de productiviteit van het productieproces van de klant (verder) wordt verhoogd.

Flexibiliteit en productiviteit

Automatisering en robotisering worden steeds belangrijker, ook voor de maakindustrie, specifiek op het gebied van schakelkasten. Daar zien beide bedrijven nog veel handarbeid en batch productie. De productiviteit en flexibiliteit kan dus nog veel beter.

Denk bij flexibiliteit in productie aan: aantallen, type, kleur, etc. Met de AWL/WEMO oplossing hoeft de klant geen voorraden meer aan te leggen, maar kan hij produceren op vraag. Maar is hij ook minder afhankelijk zijn van personeel, wat een fijne gedachte is in een tijd waar het steeds uitdagender wordt gemotiveerd personeel te vinden voor machinebediening.

Qua productiviteit zet je met dit concept enorme stappen. Je hebt minder verlies, je verkort de doorlooptijd en je bent vel malen efficiënter. Hiermee gaat de kostprijs aanzienlijk omlaag.

‘De automatisering zorgt ervoor dat we de productiviteit van onze klanten verhogen’, aldus Brand

‘Daarbij geloven we in partnerschap en gaan we elke dag voor het hoogst haalbare samen met onze klanten. Wij hebben diepgaande kennis over de schakel- en verdeelkasten industrie. Door deze marktkennis te bundelen met de business case van de klant, onze modulaire oplossing en een stuk maatwerk gaan onze klanten vooroplopen in hun eigen branche, en zullen ze een winnaar zijn. Dat is wat ons drijft, een winnaar maken van onze klanten’, vult Jeff aan.

En dat euforische winnaarsgevoel willen AWL en WEMO creëren op meerdere momenten bij de klant. Niet alleen bij de oplevering van de machine, maar ook bij de eerste keer dat de machine daadwerkelijk op locatie produceert en bij de service daarna.

Het productieconcept van coil naar kast

Door de scherpe buigtoleranties van WEMO kan het product direct naar de nauwkeurige laser lasoplossingen van AWL. Het veelal handmatig naslijpen van de las wordt hiermee overgeslagen, waardoor een veel sneller en cosmetischer productieproces wordt gerealiseerd. Uiteindelijk resulteert dit in de laagste kosten per product.

Het concept is opgebouwd uit standaard modules. Daarnaast bieden AWL en WEMO de mogelijkheid om gedeeltelijk maatwerk te leveren voor een klantspecifieke wens. Deze hybride vorm zorgt ervoor dat WEMO en AWL repetitie in kunnen bouwen zonder dat de klant daar hinder van heeft. Sterker nog, de klant heeft er juist profijt van. De bedrijven kopen scherper in en produceren efficiënter en foutloos.

‘Het is geen complete standaardoplossing die op de plank ligt en we uitrollen bij de klant. Het is een proces die we samen met de klant aangaan om een oplossing te bieden die toekomstbestendig is’, aldus Jeff

Modularisatie en global footprint; key voor onze klanten

Het concept gaan AWL en WEMO wereldwijd uitrollen. Tezamen met de modularisatie kunnen ze sneller en goedkoper leveren. Wereldwijd aanbieden kan iedereen, maar wereldwijd leveren, bouwen en service leveren dat kunnen niet veel andere bedrijven.

‘Dankzij onze global footprint zijn we altijd in de juiste tijdzone aanwezig en spreken wij de taal van de klant’, aldus Brand.

Met deze ijzersterke waardepropositie voor de schakel en verdeelkasten industrie kijken beide heren uit naar de samenwerking met klanten. Waarbij heel duidelijk is dat ze zich heel goed in de casus van de klant verplaatsen om vervolgens een waardevolle oplossing aan te bieden. Waarmee de productiviteit van het productieproces van de klant verhoogd wordt, zonder verlies van kwaliteit, zodat de klant een winnaar gaat zijn, nu en in de toekomst.