In talloze distributie- en productiecentra over de hele wereld neemt de behoefte naar verregaande automatisering van het hele productieproces steeds meer toe. Waar in het verleden alleen nog de productie zelf werd geautomatiseerd, volgt nu het hele logistieke proces er omheen. Met 30 jaar ervaring in automatiseren en robotiseren van productieprocessen, automatiseren we nu ook steeds meer de aangrenzende logistieke processen. Denk hierbij aan het volledig automatisch verplaatsen van onderdelen, producten en gereedschappen van magazijn naar de productiemachines en terug, maar ook aan het sorteren van materialen.
Er zijn diverse overwegingen om de logistiek te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteitsverbetering, afhankelijkheid van personele inzet, kostenverlaging, veiligheid, verhogen van productieflexibiliteit etc. Door de ruime ervaring met robots, cobots, Autonome Mobiele Robots (AMR’s), pick en place en technieken zoals beeldherkenning (Vision), maar vooral ook de combinatie van deze thema’s, kan AWL u op de juiste wijze ondersteunen in uw vraag naar systeemintegratie voor uw logistieke processen.
De grootste uitdaging in de logistieke automatiseringsindustrie is dat de huidige leveranciers beperkte ervaring hebben met industriële robots. Wij hebben daarentegen juist veel ervaring in zowel de automobiel- als metaalverwerkingsindustrie en met het laten uitvoeren van complexe opgaven door industriële robots.
In het afgelopen jaar hebben wij uitdagende projecten in het afhandelen van dozen en pakketten uitgevoerd. In onze huidige industrieën hebben producten vaak dezelfde vorm zodat een mechanische grijper volstaat. Bij de afhandeling van logistieke producten worden pakketten of producten vaak dicht bij elkaar geplaatst en hebben een grote variatie in vorm. Hierdoor zie je vaak dat vacuümtechnologieën worden gebruikt. AWL heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van vacuümgrijpers op industriële robots, die in staat zijn om zwaardere pakketten met een ongebruikelijke vorm stabiel te kunnen afhandelen.
De robotopgave is in dergelijke systemen uitdagend door de gevraagde snelheden, flexibiliteit, maar ook integratie met grijpers en bovenliggende softwaresystemen. Ook zien we het belang van simulatie in deze systemen groeien. Niet alleen de simulatie van het robot- en PLC-programma, maar ook het simuleren van de stroom van pakketten om exact de output te kunnen vaststellen.
Verder zien wij dat logistieke machines doorgaans functioneren zonder tussenkomst van een operator. Daardoor is er een andere informatiebehoefte dan bij een lasmachine waar cyclische interactie met de operator essentieel is. Het is daarom belangrijk dat de HMI intuïtief te bedienen is, geen uitleg nodig heeft en snel de benodigde informatie kan vinden.