Lasersnijden

Lasersnijden is een veel gebruikt proces voor het snijden van allerlei materialen.

De grote nauwkeurigheid, snelheid en flexibiliteit van de laser zijn de grote voordelen bij het gebruik van een lasersnijmachine.

Wanneer is lasersnijden de juiste aanpak?

Lasersnijden met robots is de juiste aanpak bij productielijnen waar flexibiliteit vereist is. Ook voor het snijden van hoogsterktestaal, zoals bijvoorbeeld 22MnB5 staal, is lasersnijden interessant omdat conventionele snijtechnieken te maken hebben met snel verslijten van de gereedschappen.

AWL past het lasersnijden toe bij onder andere de productie van auto-onderdelen, zoals bijvoorbeeld autostoelen. Het lasersnijden maakt het mogelijk, om in de productielijn flexibel verschillende varianten door elkaar te produceren omdat het mogelijk is om per productvariant verschillende snijbewerkingen uit te voeren.

Lasersnijden met een robot

Ondanks dat lasersnijden met robots nog niet vaak wordt toegepast, gelooft AWL er juist wel in! Lasersnijden combineren met een robot vergroot de flexibiliteit van de machine alleen maar meer. Een lasersnijrobot maakt het mogelijk om onderdelen flexibel aan te passen, te controleren, of gaten per onderdeel te snijden.

Hoe ziet het proces eruit?

Lasersnijden is een thermisch scheidproces. De focuslens in de snijkop focust de laserstraal, door een gas nozzle, op het oppervlak van het werkstuk. De laserstraal smelt het oppervlak en het gesmolten metaal wordt door een sterke gasstroming uit de nozzle weggeblazen. Op deze manier wordt het werkstuk gesneden. Het lasersysteem volgt de geprogrammeerde geometrie en scheidt ondertussen het materiaal.

Ja, ik wil meer informatie over lasersnijden!