Seam tracking

Seam tracking – ook wel een lasnaadvolgsysteem genoemd – is een onmisbare techniek wanneer op onnauwkeurige onderdelen nauwkeurig gepositioneerde lasnaden nodig zijn. De positie van de lasnaad wordt al tijdens het lassen vergeleken met de geprogrammeerde baan. Hierdoor kan de positie meteen worden gecorrigeerd en komt de las altijd exact waar hij moet zijn. Het resultaat? Een zeer hoge én constante laskwaliteit.

Hoe werkt seam tracking?

Dankzij seam tracking is het mogelijk om lasprocessen die een hoge nauwkeurigheid vereisen, betrouwbaar te lassen op werkstukken met hoge toleranties. Het lasnaadvolgsysteem meet waar de naad exact ligt en corrigeert de positie van de laserstraal zó dat de straal exact de naad volgt – ook als de naad niet precies op de juiste plaats ligt. De lasrobot wordt dus exact langs de lasnaad gestuurd, met een zeer hoge kwaliteit als resultaat. Een kwaliteitscontrole is hiermee overbodig.

Seam tracking bij verschillende lastoepassingen

AWL zet seam tracking onder meer in bij productiemachines voor accupakketten voor elektrische auto’s, bij laser-gelaste hoeknaden aan bumpers, bij schakelkasten voor elektrotechnische toepassingen en bij uitlaatsystemen. In al deze situaties worden onnauwkeurige onderdelen gelast in productiereeksen die zonder uitzondering van zeer hoge kwaliteit moeten zijn. Staat uw toepassing hier niet tussen? Geen probleem: seam tracking is ook voor veel andere lastoepassingen inzetbaar. En als dat voor uw situatie de beste keuze is, kunnen wij de techniek ook zó ontwikkelen dat het perfect in uw unieke proces te integreren is.

Seam tracking van AWL

AWL levert seam tracking van gewaardeerde partners, maar ontwikkelt deze technologie ook zelf. De technologieën van onze partners zijn vooral geschikt wanneer uw lasrobot rechte lasbewegingen maakt. Bevat het laswerk juist veel bochten en kromme bewegingen? In dat geval is ons eigen ontwikkelde seam tracking-systeem dé oplossing. Met ons systeem worden de robotbewegingen namelijk niet tijdens het lasproces aangepast, maar al vóór de start van dit proces gegenereerd. Dat zorgt voor honderd procent nauwkeurigheid.

Wilt u een zeer hoge én constante laskwaliteit? Vraag dan meer informatie aan over seam tracking.