Lasnaadvolgsysteem

Een lasnaadvolgsysteem (seam tracking) is een van de nieuwste innovaties op gebied van lasrobotisering.

Wanneer werken met een lasnaadvolgsysteem?

Een lasnaadvolgsysteem is onmisbaar als nauwkeurig gepositioneerde lassen nodig zijn op onnauwkeurige onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan laser gelaste hoeklassen op onnauwkeurige onderdelen. AWL heeft een lasnaadvolgsystemen bijvoorbeeld ingezet bij productiemachines voor accupakketten voor elektrische auto’s, hoeknaden bij laser gelaste hoeknaden aan bumpers, schakelkasten voor elektrotechnische toepassingen en uitlaatsystemen. Hier worden onnauwkeurige onderdelen gelast in productiereeksen die zonder uitzondering van zeer hoge kwaliteit moeten zijn.

Het lasnaadvolgsysteem is inzetbaar voor veel andere lastoepassingen. AWL kan, indien gewenst, de techniek ontwikkelen, specifiek gericht voor integratie in uw proces.

Hoe werkt het lasnaadvolgsysteem?

Het systeem maakt het mogelijk om laserlassen die een hoge mechanische nauwkeurigheid vereisen, betrouwbaar te lassen op werkstukken met hoge toleranties. Een lasnaadvolgsysteem meet waar de naad exact ligt, en corrigeert de positie van de laserstraal zo, dat de straal exact de naad volgt, ook als de naad niet precies op de juiste plaats ligt. Een optische of mechanische sensor meet de positie van de naad en de robot of laskop corrigeert de robotbaan naar de juiste positie.

Dankzij deze techniek wordt de lasrobot exact langs de lasnaad gestuurd, wat een zeer hoge kwaliteit waarborgt en de mogelijkheid creëert tot eenvoudige kwaliteitscontrole.

Een uitdaging voor een optische naadvolgsensor zijn reflecties op materiaalsoorten zoals aluminium, staal en geslepen roestvast staal. De ervaring van AWL helpt om ook hier betrouwbare oplossingen te implementeren.

Bijzonderheden

De positie van de laserstraal wordt tijdens het lassen al vergeleken met de geprogrammeerde baan en kan meteen worden bijgestuurd. Hierdoor komt de las altijd exact waar hij moet zijn en draagt dit high-tech systeem bij aan een zeer hoge en constante laskwaliteit.

AWL werkt nauw samen met verschillende producenten van naadvolgapparatuur en heeft direct contact met de ontwikkelaars.

Neem contact op als u de mogelijkheden samen met ons wilt verkennen!