Modulaire bouw van maatwerk machines een sprookje?

Door Gerard Ramaker – Manager Sales Automotive

Enige jaren geleden waren er drie grote factoren die invloed hadden op de concurrentiepositie van machinebouwers:

  1. Maatwerk en differentiatie voor klantspecificatie
  2. Korte time-to-market
  3. Innovatieve producten.

Door snelle technologische ontwikkelingen en de huidige dynamische marktsituatie merken wij dat er een verschuiving is in strategische priorisering. Digitale transformatie en business innovatie staan nu op plek 1 en 2. Door deze prioriteiten is het mogelijk om beter in te kunnen spelen op klantspecifieke wensen en tevens de time-to-market en productieprocessen te verkorten. Buiten kijf staat dat de huidige automotive markt alle zijlen bij zet om door deze crisis heen te komen, waarbij kostenreductie voorop staat.

Slimmer produceren
Dankzij technologische ontwikkelingen worden machines steeds slimmer. Ze zijn uitgerust met software die op afstand kan worden bewaakt en aangestuurd, met inachtneming van databeveiliging. Door machinedata inzichtelijk te maken en daarop te anticiperen, ontstaan voor machinebouwbedrijven zoals AWL nieuwe mogelijkheden om waarde te creëren voor klanten, o.a. datagedreven verbeteringen van het productieproces. Betere beheersing van het productieproces geeft mogelijkheid om kosten te reduceren. AI (Artificial Intelligence) speelt hierbij meer en meer een rol om trends uit data te generen met voorspellende waarden voor productie forecast en machine onderhoud.

Ook productieprocessen worden slimmer ingericht. Voorbeelden hiervan zijn geavanceerde software voor virtuele prototyping en simulaties die parallel lopen aan de fysieke constructie (digital twins). Hierdoor kan in een eerder stadium gestart worden met het testen en productie klaarmaken van een nieuw machineontwerp (virtual commissioning). Dat is belangrijk omdat zowel de time-to-market en de product-life-cycle steeds korter worden.

Flexibel en economisch bouwen
AWL ziet steeds meer bedrijven die de overstap maken naar standaardisatie en modularisatie. Nadat een goede afstemming heeft plaatsgevonden over de klant specifieke standaarden en wensen, is het voor AWL mogelijk om modulaire en hoog geautomatiseerde productiemachines te ontwikkelen. We spreken hierover smart customization; machineconfiguratie rekening houdend met klant specifieke eisen. En daarmee is modulaire bouwen van maatwerk machines niet langer een sprookje maar waarheid! Door de modulaire filosofie zijn meerdere 'machine levens' gegarandeerd en kan er snel geschakeld worden wanneer productie aantallen omhoog of omlaag gaan. Dankzij het aanbieden van verschillende productopties in de vorm van modules, flexibiliseert dit niet alleen uw productiecapaciteit maar verlaagt ook uw kosten.

Maatwerk machines bestellen vanuit een configurator is hierbij dus geen sprookje meer!

Op welk vlak kunnen wij bij AWL u helpen?
AWL wil een belangrijke rol spelen in deze technologische en digitale transformatie. Met ons ontwikkelde modulaire platform zijn wij in staat met kortere levertijd uw maatwerk lasmachines te leveren. Met ons digitaal platform Lyla stellen we u in staat data van uw productieproces te analyseren en op een slimme manier te visualiseren. Wij leveren machines die u in staat stellen om:

  1. Uw producten sneller op de markt te brengen
  2. Uw productiviteit te verhogen (Overall Equipment Effectiveness)
  3. De totale kosten te verlagen over de levenscyclus van de machine
  4. De investering sneller terug te verdienen
  5. Langlopende en kostbare sourcingsprocessen te elimineren.

Nieuwsgierig? Laat hier uw gegevens achter en eén van onze specialisten neemt contact met uw op.

Deze blogs ga je ook leuk vinden:.

Hendrikus Mulder 50 jaar in dienst bij AWL

AWL verwelkomde voor het eerst gezamenlijk hun wereldwijde klanten in het nieuwe hoofdkantoor

Sander Lensen van AWL over slimme robotoplossingen en vision technologie

AWL attends MODEX 2022, March 28-31, 2022

AWL-Techniek Holding B.V.