Sander Lensen van AWL over slimme robotoplossingen en vision technologie

Sander Lensen, Technology Manager bij AWL, heeft een blog geschreven over slimme robotoplossingen en vision Technology. Lees hier zijn bevindingen.

Sander Lensen van AWL over slimme robotoplossingen en vision technologie

Als Technology Manager bij AWL merk ik dat de markt behoefte heeft aan flexibele machineconcepten. Vision technologie speelt hier in een steeds belangrijkere rol. In dit artikel deel ik jullie graag mijn inzichten hoe AWL inspeelt op deze veranderende markt.

Wat is vision technologie?
Bij vision is het eerste waar mensen vaak aan denken de letterlijke betekenis van het woord, iets zien. Dat is in feite ook de basis van deze technologie en voor de toepassingen die wij gebruiken betekent dit dat we robots en machines laten zien. Vision technologie begint altijd met een optische sensor. Deze sensor creëert data en stelt deze beschikbaar. Vaak denken we bij vision technologie aan optische camera’s 2D, of 3D, maar ook afstandssensoren of lasersensoren zijn vision sensoren. Deze laatstgenoemde toepassing is zeer interessant gebleken voor onze logistieke klanten, bijvoorbeeld voor nauwkeurige positiebepaling van dozen. Wat we over het algemeen kunnen zeggen over vision oplossingen is, dat we op basis van verzamelde data analyses, calculaties en conclusies kunnen maken voor machine aansturing. Voor AWL betekent dit dan ook dat wij nog slimmere robotoplossingen kunnen maken met behulp van vision technologie.

Waarom is deze technologische trend zo in opkomst denk je?
Het is niet nieuw, de techniek bestaat al best lang maar er is sinds kort wel een trend zichtbaar aan het worden. We merken dat de markt toe is aan flexibele machineconcepten, vision technologie maakt dit mogelijk. Dat betekent dat je voor een breder scala aan producten dezelfde machine oplossing kunt leveren. Een bijkomend voordeel is dat door een vision toepassing, de mechanische complexiteit van de machine gereduceerd kan worden. In het verleden vroegen klanten om machines die altijd precies hetzelfde product konden produceren, of misschien twee of drie combinaties daarvan. Nu merken we dat de vragen steeds complexer worden. Voor onze klanten wordt het steeds lastiger om in te schatten hoeveel producten, van verschillende productsoorten, er geproduceerd moeten worden. Voor ons dus de uitdaging om machines te maken die in staat zijn om veel verschillende producten aan te kunnen. Game changer hierin is dat vision wordt ingezet voor intelligent guided robotics. Robot bewegingen worden niet meer standaard geprogrammeerd, maar gecreëerd door slimme wiskundige modellen en advanced software. De software maakt dat de robot met variatie kan omgaan.

Op zoek naar automatiseringsoplossingen
Vroeger werd er veelal productie gedraaid met behulp van een operator. We zien dat dit de laatste jaren steeds verder aan het afnemen is. Want het is moeilijker om personeel voor deze werkzaamheden te vinden, de arbeidsmarkt is krap en het werk is te repeterend. Tegelijk lopen de kosten voor arbeid hard op. Vandaar dat bedrijven op zoek gaan naar automatiseringsoplossingen voor productie kritische processen.

AWL past vision technologie toe in drie markten
Bij AWL passen wij vision technologie toe in de logistiek, algemene industrie en automotive. Maar we gebruiken deze technologie niet voor deze drie markten op dezelfde manier. Vaak maken we onderscheid tussen metalen en logistieke producten. De technieken die we voor metalen producten gebruiken zijn toepasbaar in automotive en in de algemene industrie. Wat we daar vaak zien is dat we objecten willen erkennen en de positie daarvan willen bepalen. Of we willen de geometrie daarvan berekenen en dat kan met dezelfde algoritmes. Het proces met het genoemde metalen product moet altijd erg precies uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld bij het lassen of het nauwkeurig plaatsen van materiaal.

In de logistiek zien we meer dat het gaat om pakket (parcel) herkenning en het vinden van oppervlakten waar we de zuignappen kunnen plaatsen. Dan komt het positioneren niet zo heel exact. Het wegleggen van een pakketje mag (relatief) best onnauwkeurig plaatsvinden, als het maar binnen een afgebakend kader terechtkomt.

Toegevoegde waarde van AWL?
Als systeem integrator zijn wij in staat om de kennis die wij hebben op het gebied van machinetechnologieën, in combinatie met robotoplossingen, een geavanceerd productieproces mogelijk te maken. Intelligent guided robotics is daarbij de toekomst! Door onze kennis van de verschillende onderdelen in een oplossing zijn we in staat om een hogere flexibiliteit te bereiken en zijn onze klanten minder afhankelijk van mechanische componenten. Dit zorgt voor minder omstellen voor nieuwe varianten en automatisering, waar het vroeger nog niet rendabel was.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat er bij elke klant wel een proces is met een mechanische oplossing waar vision technologie inmiddels de betere oplossingskeuze zou zijn. Het geeft flexibiliteit en nieuwe mogelijkheden! Wij denken daar graag met u over mee.

Meer weten over vision technologie en welke voordelen dit voor uw bedrijf kan hebben? Neem contact met mij op voor een demonstratie in ons Experience Center in Harderwijk.

 

 

Deze blogs ga je ook leuk vinden:.

CDA Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch bezoekt AWL-Techniek

AWL verwelkomde meer dan 40 gasten tijdens ROBOTS LIVE

Het belang van talentontwikkeling voor de internationale groei van AWL

Machines in beweging…

AWL-Techniek Holding B.V.