Laserlassen

AWL is een ervaren integrator en innovator op het terrein van laserlassen.

Laserlassen biedt snelheid, precisie, hoge productiviteit, nieuwe constructiemogelijkheden en kostenbesparing. Om een hoge lassnelheid en een betrouwbaar proces te kunnen garanderen, moeten het productontwerp, het ontwerp van de mal, de geïntegreerde luchtstroom en andere randvoorwaarden van de hoogste kwaliteit zijn. AWL heeft hierin jarenlange ervaring. Daarbij zit innovatie diep in ons DNA, wat zeer succesvolle projecten voor onze klanten oplevert.

Onze ervaring

AWL is in 2003 begonnen met laserlassen. Tot op heden heeft AWL meer dan 180 laserlasmachines met hoog vermogen geleverd, waarmee al miljoenen onderdelen van hoge kwaliteit zijn geproduceerd. Voorbeelden van industrieën waarin deze machines actief zijn, zijn: de automotive body-in-white (BIW), autostoelen, industriële schakelkasten, e-mobility, en nog veel meer. De productiekwaliteit is heel belangrijk in deze industrieën.

Het ontwerpen en construeren van een laserlasmachine vereist brede kennis van veel aspecten van zowel lassen als machinebouw. Een project kan beginnen met een adviesgesprek of workshop samen met de klant. Vervolgens kunnen er testonderdelen in ons Experience Center worden gefabriceerd. Ten behoeve van de tests beschikken we daar over lasers met een hoog vermogen; onze experts stellen hun kennis aan uw project ter beschikking. Het hart van elke lasmachine is de mal. AWL heeft veel ervaring met het ontwerpen van stabiele en betrouwbare mallen. Voor de machines integreert AWL de meest geavanceerde onderdelen en staat open voor het integreren van verschillende merken lasers en robots. Dit om ons zo goed mogelijk aan te passen aan de eisen van de klant.

AWL wordt beschouwd als een van de meest representatieve machinebouwers en systeemintegratoren die laserlastechnologie toepast.

Waarom laserlassen

Laserlassen is een veelzijdig proces waarmee een groot aantal materialen kan worden gelast. Lasers worden vaak gebruikt in grootschalige productietoepassingen omdat ze een hoge productiviteit, uitmuntende laskwaliteit en een automatiseringsniveau hebben dat 24/7 kan worden gebruikt. Alles bij elkaar opgeteld, levert dit onze klanten een direct en substantieel concurrentievoordeel op.

Lichtgewicht materialen

Het streven naar een hogere output en het gebruik van lichtgewicht materialen, zoals aluminium en hoogwaardig staal vereist alternatieve verbindingsmethoden. Aluminium is veel lichter dan gewoon staal en voordeliger dan met vezelversterkt kunststof of magnesium. De verwachting is dat het gebruik van aluminium voor BIW en deurtoepassingen in 2020 zal zijn verdubbeld. De gelijktijdige stijging van de populariteit van elektrische auto's vraagt om lichtgewicht oplossingen, zodat de actieradius van het voertuig toeneemt en het gewicht van de accu's wordt gecompenseerd. Laserlassen heeft gunstige eigenschappen voor het verbinden van aluminium en hoogwaardig staal, zoals: lage warmtetoevoer, hoge lassnelheid en korte intervallen tussen de lassen. Door onze jarenlange ervaring beschikken wij over de juiste kennis voor het lassen van lichtgewicht materialen.

Kostenbesparing

Bij gebruik van laserlassen op producten met hoge productievolumes, lange lasnaden en/of veel subonderdelen, zijn de kostenbesparingen indrukwekkend. Deze besparingen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de hoge lassnelheid, de korte intervallen tussen de lassen en de korte wisseltijden. Bovendien vallen bij cosmetische lassen, die direct zichtbaar zijn voor de klant, vaak de handmatige nabewerkingen die na het booglassen nodig zijn, weg als er met laser gelast wordt. In branches zoals de meubelindustrie kan dit tot zeer aanzienlijke kostenvoordelen leiden.

Klemtechnologie

Bij virtuele machinebouw en 3D-robotsimulatie garandeert AWL de bereikbaarheid van alle lassen en de gewenste doorlooptijd. Specifieke voordelen van de AWL-lasermallen zijn: de aandacht voor naadloos klemmen van de afzonderlijke onderdelen en de zorg voor een ononderbroken luchtstroom, waarmee de hoogste lassnelheden kunnen worden bereikt. Bovendien zijn ontwerp dat operatorfouten voorkomt, spatbescherming, uitlaadhulp en nest-intelligentie een paar andere voordelen van AWL's hoogwaardige mallen.

Laskwaliteit

Een voor succesvol laserlassen geschikt productontwerp zorgt, in combinatie met de precisie van het klemmen van de mal, voor een hoge en constante laskwaliteit. Voor het meten en monitoren van de kwaliteit van de laserlas beschikt AWL over uitgebreide ervaring met het integreren van apparatuur voor kwaliteitsbewaking van toonaangevende leveranciers in de bedrijfstak. Deze systemen kunnen worden aangesloten op de algehele productiecontrolesystemen van de klant. Ook kunnen de signalen van de AWL-machines als input voor een preventieve onderhoudsstrategie worden gebruikt.

Eenvoudige robotprogrammering

In het verleden waren de meeste laserlassen overlappende lassen. In de afgelopen jaren heeft AWL zich met succes geconcentreerd op het toevoegen van niet-overlappende laserlassen met industriële robots aan het portfolio. Met de unieke door ons ontwikkelde softwaretool, de AWL GeoEditor, is voor deze veeleisende toepassingen een eenvoudige robotprogrammering mogelijk. Deze tool is een grote hulp bij uw programmering van optimalisaties en ondersteunt ook een snelle ingebruikname. Bij sommige toepassingen is daardoor het optimalisatieproces teruggebracht van 4 uur naar minder dan 5 minuten.

Innovaties

Bij AWL werken experts doorlopend aan de verdere optimalisatie van de machines. Wij doen dit in nauwe samenwerking met toonaangevende leveranciers om de machines verder te verbeteren, en werken daarbij samen in open innovatie. Deze innovaties bestaan bijvoorbeeld uit het verbeteren van de productiviteit, zoals de laatste ontwikkelingen op het gebied van het robotgestuurde laserlassen - laserlassen met een scannerkop op een bewegende robot - of het verbeteren van de kwaliteit, bijvoorbeeld in laserlassen die zijn geoptimaliseerd met CFD (Computational Fluid Dynamics) technologieën, waarbij de luchtstroom die nodig is voor een hoge lassnelheid met behulp van numerieke simulaties wordt geoptimaliseerd.

Modularisatie

In de afgelopen jaren heeft AWL zich gericht op het modulariseren van de machines en mallen. Dit leidt tot aanzienlijke verbeteringen voor de klant, zoals een veel lagere levertijd, lagere prijzen, een hogere kwaliteit en grotere flexibiliteit. AWL heeft al verscheidene modulaire lasercellen geleverd. Een van de doelen van het leveren van een modulaire lasercel is het verlagen van de levertijd. Met een modulaire cel wordt het hergebruik van onderdelen ook eenvoudiger. Zo kunt u de productie opschalen bij een toenemende vraag: u kunt de productie opstarten op een kleinere machine, die een lagere investering vereist, en naar wens modules toevoegen om de output te verhogen. Met deze modularisering kan AWL aan al zijn klanten wereldwijd dezelfde kwaliteit bieden, indien nodig aangepast aan de plaatselijke eisen.

Bent u geïnteresseerd in onze laserlasoplossingen?

Neem contact met ons op

DO YOU WANT TO WORK HERE?

View the latest vacancies below.

Key Account Manager

The Netherlands

Solliciteer nu!

Full Stack Developer

The Netherlands

Solliciteer nu!

Hardware Engineer

The Netherlands

Solliciteer nu!

Business Process Analyst

The Netherlands

Solliciteer nu!

Share

Facebook Twitter LinkedIn Email
Back to top