In zowel de automobiel- als metaalverwerkende industrie is booglassen een gerenommeerde verbindingsmethode. Met dit proces kunnen veel metalen gelast worden, zoals bijvoorbeeld staal, RVS en aluminium. Het merendeel van onze klanten gebruikt deze techniek gecombineerd met robotautomatisering. Bij booglassen kunt u denken aan MIG-/MAG-lassen, MIG-solderen en TIG-lassen.
MIG-/MAG-lassen is wel het meest toegepaste booglasproces als het gaat over gerobotiseerd booglassen. Het proces is uitstekend te automatiseren en kan snel en laagdrempelig worden ingezet.
Doordat gerobotiseerd booglassen zoveel wordt toegepast, steken ook de robotleveranciers veel energie in deze technologie en ontwikkelen zij geavanceerde mogelijkheden toegespitst op het booglassen. Dit gaat van verbeteren van baannauwkeurigheid tot specifieke softwarefunctionaliteiten. Een bijzondere toepassing daarbij is het lassen met een lascobot, omdat je daarmee een hoge lasnauwkeurigheid binnen een korte inleertijd kunt realiseren. AWL heeft hiervoor Qube – de cobotlascel – geïntroduceerd.
De lasapparatuur voor booglassen heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld van analoge naar compleet digitale aansturing, van zowel het lasproces als de draadaanvoer. In de laatste jaren is hier nog bijgekomen dat de draadaanvoer reversibel is gemaakt, waardoor de boogstabiliteit en -karakter extreem goed geregeld kunnen worden. Door deze ontwikkelingen kunnen met de huidige stand van de techniek de inbranding, heat-input en het spat-gedrag optimaal gestuurd worden, wat zowel kwaliteit als snelheid ten goede komt.
Onze Research & Development-afdeling onderzoekt en optimaliseert de lastijden van de verschillende robot-equipment-combinaties. Het doel is het aanbieden van optimale output bij maximale betrouwbaarheid. Voor nieuwe mogelijkheden in apparatuur op het gebied van features en materiaalgebruik worden testprogramma’s uitgevoerd. Een ander belangrijk onderwerp is de automatische inspectie van geproduceerde lasnaden. Lasertriangulatie biedt interessante mogelijkheden om lasnaden automatisch te kunnen inspecteren. Zo kunnen de kosten voor inspectie door een operator worden uitgespaard en tegelijkertijd de betrouwbaarheid van de inspectie worden verbeterd. Digitalisering gaat in de toekomst mogelijkheden bieden om parameters in proces automatisch aan te passen ten behoeve van een betere kwaliteit en efficiëntie.
Laat AWL u adviseren.