AWL’s nieuwste innovatie: laserlasapparatuur én complete productielijnen voor bipolaire platen

Wie AWL zegt, zegt laserlassen. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen: we houden ons immers al 20 jaar bezig met deze techniek en hebben al honderden laserlasmachines verkocht aan klanten over de hele wereld. Als laserlasexpert staan we natuurlijk niet stil. Zo ontwikkelen we momenteel laserlasapparatuur en complete productlijnen voor de productie van bipolaire platen voor brandstofcellen en elektrolyzers. In deze blog vertelt onze Technology Manager Wouter Zweers alles over deze nieuwste innovatie én hoe deze tot stand komt.

“Microlassen is de toekomst”
Dankzij de energietransitie is er veel vraag naar waterstof als energiedrager. Vandaar ook dat AWL steeds vaker benaderd wordt door internationale bedrijven die brandstofcellen en electrolyzers ontwikkelen, waarvan het hart wordt gevormd door bipolaire platen. Wouter: “Bedrijven die deze producten ontwikkelen, staan te springen om een productielijn die razendsnel deze zeer dunne platen aan elkaar kan lassen. Dat vraagstuk was voor ons dé uitgelezen kans om onze laserlastechniek door te ontwikkelen, want: microlassen is de toekomst. Daarom hebben wij als onderdeel van ons Experience Center geïnvesteerd in een proefopstelling voor lasermicrolassen. En daar stoppen we niet. Kwaliteitscontrole, reiniging, transport, lekdichtheidstesten en coating: we ontwikkelen álle processen die nodig zijn om een volledige productielijn voor bipolaire platen te kunnen leveren. Zo krijgen klanten een complete oplossing.”

Een multidisciplinaire aanpak
Om deze nieuwe productielijn up and running te krijgen, werkt een team van zeven professionals vanuit verschillende disciplines nauw samen. “Van R&D tot sales: sámen komen we tot een goede, bruikbare productielijn met een lasermicrolascel als basis”, vertelt Wouter. “Uniek aan AWL is dat ieder jaar wereldwijd ongeveer vijftig studenten bij ons aan de slag gaan. Voor verschillende onderdelen van de productielijn hebben we daarom studentopdrachten gedefinieerd. Ook stagiaires en afstudeerders leveren dus een belangrijke bijdrage aan deze innovatie.”

Prototypes van belangrijke modules
“Afgelopen maart is het gelukt om de eerste lekdichte bipolaire plaat te lassen. En op dit moment ontwikkelen we de deelconcepten van de nieuwe productielijn”, gaat Wouter verder. “In ons Experience Center staat bijvoorbeeld al een testopstelling met vision technologie, zodat we de bipolaire platen geautomatiseerd op kwaliteit kunnen controleren. Ook hebben we een testopstelling gemaakt met een transportband, om uit te zoeken hoe we de platen zo slim mogelijk van module naar module kunnen transporteren. We maken prototypes van alle belangrijke modules van de productielijn. Hier leren we zelf van én we gebruiken de prototypes om potentiële klanten te laten zien dat ons concept werkt.”

Een modulaire productielijn
De productielijn wordt modulair ontwikkeld. Dit geeft de flexibiliteit die de markt op dit moment vraagt. Klanten kunnen beginnen met een basismachine waarop ze kunnen testen. Deze machine kunnen ze steeds verder uitbreiden, bijvoorbeeld met een lektest-module, een vision-module of een extra transportband. Zo ontstaat een complete productielijn, met groeiende capaciteit. Wouter: “We verleggen met deze modulaire lijn echt onze grenzen. Bipolaire platen zijn zo dun als een haar, waardoor het uitdagend is om twee platen aan elkaar te lassen. Onze nieuwe lasermicrolascel kan een focuspunt bereiken van slechts 0,052 mm en last daarmee razendsnel - maar liefst vijf keer (!) zo snel als onze traditionele laserlasoplossing. Het is de F1 onder het laserlassen.”

Goed voor de wereld
Innovatie zit in ons DNA en deze specifieke innovatie levert een bijdrage aan de energietransitie. Wouter: “Dat is voor ons ook een belangrijke drijfveer. AWL vindt duurzaamheid belangrijk. Zo liggen er meer dan 3500 zonnepanelen op het dak van ons hoofdkantoor, zijn we volledige gasvrij en hebben we vloerverwarming - best bijzonder voor een grote productiehal. Met deze productielijn maken we het voor andere organisaties mogelijk om producten te maken die bijdragen aan de energietransitie. We doen dus iets goeds voor de wereld, en dat maakt het éxtra leuk om aan dit concept mee te werken.”

Deze blogs ga je ook leuk vinden:.

Samenwerking tussen Universiteit Twente en Perron038

Vanderlande & AWL leveren robottechnologie aan DHL

AWL host Veluwse Innovatieprijs & CAI Challenge Award

AWL Tech Days 2024: The Next Step!

AWL-Techniek Holding B.V.